Cui ii mai pasa de Romania?

O spun de la inceput: nu sunt de partea nimanui in aceasta lupta pentru putere – nici de partea lui Basescu, cu toate ca l-am votat si la prezidentiale si la ultimul referendum, nici de partea USL-ului, desi asta se subintelege. Mi-am pierdut orice fel de incredere fata de clasa politica din Romania si nici nu nutresc vreo speranta ca se va schimba ceva cu adevarat in bine sau ca vor avea loc mai putine abuzuri. Abuzuri se fac oricum peste tot, oricat de dezvoltata si cu traditie in ale democratiei ar fi tarile respective.

Situatia, sau mai bine zis circul, din zilele acestea nu face decat sa imi intareasca convingerile. Sunt sigura ca sunt destui, in special tineri, care simt acelasi lucru. Si, iata, asa se mai adauga un rand in plus pe lista destul de lunga de motive pentru care multi tineri se gandesc sa plece din Romania. Chiar cineva scria azi pe Facebook ca evenimentele de astazi sunt un ultim semnal de alarma ca trebuie sa ne caram din tara si cat mai repede.

Din moment ce stim ca va fi din nou publicul supus la referendum si considerand victoria obtinuta de USL-ist la locale, probabil 7 iulie 2012 va deveni ultima zi de mandat a lui Basescu. Nu m-ar surprinde. Si poate e mai bine astfel, in sensul ca se va incheia tot acest scandal cu demiterea celui mai recent „dictator” al Romaniei. Sunt foarte curioasa, insa, cati se vor prezenta la vot pe data de 29 iulie.

Multi din cei informati cat de cat nu se vor prezenta la vot ca dovada a sentimentului de scarba provocat de scena politica din ultimii ani. Si vor ramane, ca la fiecare alegeri de altfel, cei care voteaza pe cine are gura mai mare si se da mai grozav la televizor, promitand marea cu sarea sau cei care, nu inteleg de ce, continua de atata amar de vreme sa ii voteze pe social-democrati.

Poate totusi se vor indigna cetatenii Romaniei de abuzurile recente facute de USL , menite sa arate cum se vor desfasura lucrurile in urmatorii 4 ani daca raman la guvernare, adica ignorarea oricarei legi sau institutii pentru a obtine rezultatul dorit. Cred ca in ritmul de fata, maxim intr-o luna USL va face tot ce ii sta in putiinta sa modifice chiar si definitia „plagiatului”.

Ca doar aceasta noua si (pana in momentul de fata) de succes tentativa de demitere a presedintelui a venit, intr-o mare masura, pe fondul scandalului de plagiat in care e implicat Ponta. Desi poate multi sunt tentati sa considere ca numai in Romania poate fi acuzat un politician de plagiat, se gasesc destul exemple care sa probeze aceasta idee. Imediat ca am citit despre plagiatul lui Ponta, mi-am adus aminte de scandalul enorm cauzat in Germania de acuzatia de plagiat a ministrului de aparare de atunci, Karl-Theodor zu Guttenburg, care macar si-a dat demisia intr-un final pentru a restabiliza scena politica. Si ar mai fi destule exemple atat din Germania cat si din alte tari.

Ideea e ca la noi se raspunde la un scandal cu un scandal si mai mare, cu un impact negativ semnificativ. Pe principiul: daca nu suntem in stare sa facem nimic concret ca guvernanti, macar sa dam din gura cu acuzatiile si sa ne prefacem ca suntem ingrijorati de soarta prostilor care ne voteaza.

Desigur ca au fost multe voci venite din strainatate care blameaza evenimentele din ultima saptamana, dar asta nu inseamna, in fond, nimic. Doar am fost amenintati in atatea randuri de Comisia Europeana ba ca nu intram in UE din cauza coruptiei, ba ca ni se taie fondurile structurale, luandu-se masuri doar la un nivel superficial. La fel, Ungaria a fost atentionata in repetate randuri, dar s-a mers mai departe.

Ce mai conteaza pentru Ponta ca este criticat aspru din toate partile? Recent si guvernul german s-a declarat, la randul sau, ingrijorat de manipularea flagranta a legii constitutionale, avand serioase motive de indoiala in privinta corectitudinii masurilor luate de Ponta, conform cotidianului Spiegel.

Si mai departe ce urmeaza? Vor iesi oamenii in strada pentru a cere cel putin respectarea legii, ca de salvarea lui Basescu cred ca mai sunt putini care sunt cu adevarat interesati? S-a propus acest lucru chiar in Berlin, un protest urmand a avea loc candva saptamana viitoare. Insa ce ar putea sa mai schimbe inca un protest, mai ales daca nu e de anvergura? Politicienii vor da impresia o scurta perioada ca sunt ingrijorati si apoi vor continua ca si pana acum cu agenda lor si interesele lor si lupta lor constanta pentru putere.

Advertisement

2 thoughts on “Cui ii mai pasa de Romania?

  1. Cel mai probabil nu se va intampla absolut nimic. Niste scandal, niste praf in ochi, si dupa cum ziceai si tu, agenda si interesele se vor desfasura in continuare… Furci, topoare si torte?

    • cateodata ma intreb daca nu sunt si scandalurile aranjate dinainte, sa ne dea impresia ca exista doua tabere, cand de fapt toti sunt mana in mana. cred ca cel mai bine e sa nu stresam prea tare si sa luam totul ca pe un spectacol; e adevarat, unul destul de tragic…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s