Haus der Wannsee Konferenz

Fațadă Wannsee KonferenzBerlinul este un oraș istoric în adevăratul sens al cuvântului, aici având loc unele dintre cele mai marcante evenimente ale secolului XX. Pentru cei pasionați de istorie, o călătorie spre acest oraș este musai măcar o dată în viața.

Din fericire pentru aceștia din urmă și pentru noi toți, de altfel, majoritatea clădirilor cu o semnificație aparte pentru mersul istoriei sunt puse în valoare, fiind deschise publicului sau cel puțin semnalizate ca atare.

Un loc în care s-a scris istorie, cu toate că una cu urmări tragice, este casa Conferinței de la Wannsee, un lac din vestul Berlinului situat pe râul Havel. Aici a avut loc pe data de 20 ianuarie 1942 o conferință a oficialilor SS alături de alți oficiali superiori din Germania nazistă. La această întâlnire prezidată de Reinhard Heydrich, șef al Oficiului Suprem de Securitate la acel moment, s-a hotărât și trasat modul de aplicare a “Soluției finale a problemei evreiești”, prin care majoritatea evreilor din Europa urmau să fie trimiși în lagărele de exterminare construite în Polonia și în alte țări din Estul Europei.

Cu toate că tentative pentru folosirea casei ca spațiu expozițional dedicat acestui eveniment cumplit există încă din anii ’60, aceasta a căpătat această funcție de abia în 1992. În cadrul expoziției prezente ăn parterul casei sunt  prezentate istoria Holocaustului, propaganda nazistă realizată cu acest scop și documente din cadrul conferinței din 1942.

Eleganta casa, construită chiar în anul începerii Primului Război Mondial de către afaceristul Ernst Marlier, a fost păstrată în aceeași formă ca în urmă cu peste 70 ani, în unele camere fiind încă prezent mobilierul original. Același lucru se poate spune despre grădinile frumos amenajate din fața și spatele clădirii, care oferă o priveliște superbă asupra Lacului Wannsee. Plimbându-te pe aleile îngrijite străjuite de statui cu lei sau copii, îți este aproape imposibil de imaginat cum un cadrul atât de mirific a putut fi martorul unei cruzimi extreme.

Intrarea este liberă, expoziția fiind deschisă zilnic între orele 10-18. În fiecare sâmbătă și duminică după-amiază sunt organizate tururi ghidate gratuite. Mai multe informații găsiți pe site-ul oficial al clădirii memoriale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s