Români în Marea Britanie: analiza mea

Invitation RomaniansA trecut o perioadă destul de lungă de la ultimul articol publicat pe blog. Cu toate că mai am destule de povestit despre masterul desfășurat în Germania, faptul că trăiesc în România m-a acaparat cu totul. Însă acest sentiment de scufundare într-o realitate cotidiană dintr-o altă țară decât cea despre care ai vrea să scrii mai dă naștere ocazional și la comparații punctuale între cum este viața mea acum și cum era în altă parte, presându-mă să însemn aceste judecăți asupra unui subiect de eternă actualitate în România ultimilor 8 ani, și anume imigrația.

De o lună încoace, odată cu apropierea mult (sau foarte puțin)-așteptatei zile de 1 ianuarie 2014, ziua în care noi ca români vom avea dreptul să lucrăm în orice țară a UE fără permis de muncă obținut în prealabil, s-au intensificat dezbaterile, certurile și paranoia pe această temă în majoritatea țărilor europene dezvoltate. Ca întotdeauna, cap de afiș a fost Anglia, cu toate că nu are atât de multe motive de panică în comparație cu Italia sau Spania, unde numărul imigranților români este de 4-5 ori mai mare.

Cu siguranță ați auzit sau citit aici despre dorința politicienilor englezi de a ne bara accesul liber pe piața muncii împotriva principiilor europene, sau, din contră, ați nimerit peste declarația împăciuitoare a celor de la the Economist, care ne-au luat partea în acest ”război”, dându-ne speranța că prejudecățile nefondate în legătură cu neamul nostru se vor diminua ca intensitate în anii ce vin. De fapt, despre asta e vorba aici: modul în care suntem priviți și tratați de către englezi (și nu numai), nu despre dreptul de a lucra fără obligația de a prezenta șapte milioane de acte greu de obținut din partea statului străin. Iar exact acest lucru mi-a captat atenția în decursul studiilor mele din străinătate în scrierea dizertației.

V-am vorbit despre masterul meu din Berlin și puțin despre sistemul de învățământ din Germania, însă nu am apucat să detaliez despre cea mai muncită și de amploare lucrare a mea de până acum (la modul serios, nu în sensul copy-paste): dizertația despre situația muncitorilor români din Marea Britanie.

De ce am ales tocmai acest subiect? Pentru că am cunoscut multe persoane care ori lucrează, studiază ori vor să ajungă la aceste performanțe în Anglia; pentru că mulți s-au lovit de tot felul de piedici birocratice aberante în eliberarea actelor necesare; pentru că mulți lucrau pe poziții unde erau supra-calificați sau exploatați; pentru că viața pentru o parte însemnată a lor nu era neapărat mai bună ca cea din România, fapt care, totuși, nu îi determină să se întoarcă. Este un subiect foarte personal pentru mine, iar probabil din această cauză mă interesează atât de tare, dorind să schimb ceva în mersul lucrurilor sau măcar în ce privește nivelul de informare în acest sens.

Deoarece mi-am propus de la finalizarea dizertației în urmă cu un an să prezint rezultatele ei unui număr cât mai mare de oameni, exact asta voi face în articolele următoare. Am ales să nu trec totul într-un singur post din cauza lungimii textului, care implică un grad crescut al dificultății în parcurgerea lui online.

Despre ce voi vorbi atât de mult, vă întrebați? O voi porni metodic, ca în dizertație, cu fenomenul imigrației în Marea Britanie și UE, despre efectele asupra piețelor de muncă, despre valurile de extindere a UE din 2004 și 2007, statistici asupra comunității românilor din țările vestice, cu accent pe cea din Marea Britanie, modul în care se discută despre noi la nivel politic și mediatic în această țară, oferind în loc de concluzie, rezultatele unui studiu cantitativ întreprins de mine în rândul românilor care locuiesc aici. La finalul acestei serii de articole, voi afișa și linkul spre chestionarul pe care m-am bazat în elaborarea studiului.

Până data viitoare vă urez un Crăciun fericit și liniștit alături de cine vă doriți voi și acolo unde visați să fiți!

Sursa foto: the Economist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s