Localuri cool: Clärchens Ballhaus

Clärchens Ballhaus BerlinÎncă de la deschiderea sa pe 13 septembrie 1913, localul de pe Auguststraße din Mitte, a fost pentru berlinezi un spațiu unde puteau uita de grijile cotidiene, un spațiu destinat relaxării și distracției. La 100 ani distanță, clubul Clärchens Ballhaus își păstrează farmecul nealterat, câștigând tot mai mulți clienți fideli, fie că vorbim despre nopțile de dans de la sfârșit de săptămână, concertele de muzică clasică, cursurile de dansuri latine, grădina de vară sau restaurantul cu preparate din bucătăriile germană și italiană.

Localul are, la fel ca Berlinul, o istorie foarte interesantă în spate. Inițial acesta se numea Bühlers Ballroom, după numele fondatorului său, Fritz Bühler, care a murit în Marelui Război, lăsând-o la cârma afacerii pe soția sa, Clara. Clubul a fost rebotezat și a continuat să se dezvolte până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost închis preț de 2 ani din cauza unei interdicții asupra dansului. Vremuri mai bune nu a trăit nici în perioada comunistă, clădirea fiind abandonată, altfel încât la sfârșitul anilor ’90 când au început lucrările de reamenajare, aceasta se afla într-o stare avansată de degradare (cam la fel ca mai toate clădirile vechi din București). În ciuda acestor probleme, lucrările au decurs bine, interiorul păstrează un aer puternic de nostalgie, astfel încât din 2003, localul este deschis publicului.

Cum reușește un club vechi de un secol să atragă un public tot mai numeros într-un oraș a cărei principală caracteristică este stare perpetuă de transformare? Prin accentul pus pe factorul retro: de la muzică, la decoruri, la logo, la petrecerile tematice organizate, totul se învârte în jurul acestui concept. Interiorul este piesa de rezistență. Există 2 încăperi principale: sala de bal cu un tavan înalt de câțiva metri de care atârnă candelabre și camera oglinzilor, ale cărei pereți sunt tapetați cu (evident) oglinzi și lambriuri, ambele spații fiind minuțios reconstituite.

Înăuntru funcționează un restaurant cu preparate tradiționale cum ar fi Königsberger Klopsen (un fel de chiftele cu sos alb din capere) sau bulete făcute în casă, alături de sortimente de pizza napolitană și cartofi în diverse variante. Prețurile sunt rezonabile: supele sunt la 3,80 Euro, salatele de la 4,50 Euro iar preparatele gătite de la 5,90 Euro. Dacă vreți mai multe detalii despre felurile de mâncare oferite la Clärchens Ballhaus aruncați un ochi aici.

Aerul retro se simte și în ceea ce privește personalul și categoriile de vârstă care frecventează acest loc. Amfitrionul este un bărbat de 69 ani, care își întâmpină oaspeții într-un smoking negru, în timp ce persoana de la garderobă împlinește anul acesta 80 ani. În public, pe lângă cohorta de turiști veniți din toate părțile lumii și berlinezi hip, vei regăsi și mici grupuri de pensionari simpatici cu chef de distracție și dans.

Ce îmi place mie foarte mult la acest club (fapt des întâlnit în Berlin) e că nu se fumează înăuntru, ci într-o curte interioară. În felul acesta, nu riști să te întorci acasă mirosind ca o scrumieră (ab)uzată și nici pereții, la a căror recondiționare s-a muncit atâta, nu se înnegresc de la fum.

Dați o fugă în acest local într-o seară de vineri pentru a (re)trăi o bucățică din viața de noapte a Berlinului interbelic și a vă adânci într-un dulce sentiment de nostalgie pentru câteva ore.

Sursă foto logo: zitty.de 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s