Pe biciclete!

Bikes lined up in BerlinDin punctul meu de vedere, aspectul care separă clar Bucureştiul (şi alte mari oraşe din România) de Berlin (sau alte oraşe europene) este modul în care este (dez)organizat mersul pe bicicletă. Îm Bucureşti, infrastructura pentru biciclete este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire, în timp ce în Berlin aceasta este aproape pe picior de egalitate cu cea destinată automobilelor. Deci, un rai al bicicliştilor. Dacă şi vremea ar fi fost mai blândă, sunt convinsă că toţi locuitorii Berlin ar opta pentru aceste mijloace.

Oraşul oferă mai mult de 600 km de alei special amenajate pentru biciclete, care, credeţi-mă, sunt intens şi numai la viteze mari folosite; aşadar, nu vă plimbaţi pe ele, pentru că s-ar putea să auziţi nişte melodioase înjurături în germană şi cu toţii ştim cât de ameninţătoare poate să sune această limbă (a se asculta o piesă Rammstein ca exemplu). Aceste alei sunt trasate ori pe trotuarele late, ori de-a lungul şoselelor, ori prin parcuri. Iar dacă nu există, cu siguranţă vei vedea câţiva biciclişti făcându-şi loc printre rândurile de maşini. Pentru cei care se tem că se vor îngrăşa în urma mutării în Berlin din cauza multiplelor feluri de cârnaţi: nici o grijă, luaţi-vă o bicicletă în locul abonamentului de transport şi după 3 luni veţi fi într-o formă mai bună decât eraţi la plecarea din ţară.

Din câte am înţeles, circulă în jur de 600,000 de biciclişti zilnic prin oraş, iar asta se observă mai ales la orele de vârf sau privind stâlpurile, gardurile şi rastelurile ocupate în totalitate de biciclete. Peste 70% din berlinezi deţin măcar o bicicletă, iar din comoditate şi încredere în semeni, majoritatea le ţin parcate în faţa blocului. Nu vă gândiţi că nu se fură biciclete în Berlin, pentru că acest fenomen capătă o amploare tot mai mare (citiţi aici povestea cuiva căreia i s-a furat bicla şi a găsit-o pe eBay alături de hoţ). Ce îi salvează pe mulţi e că există atât de multe biciclete în oraş, încât probabilitatea să rămâi fără ea este relativ mică. Ar fi o idee bună să îţi cumperi un model mai ieftin, deşi nu e o regulă, însă biciclete scumpe cum admir zilnic prin Bucureşti, nu prea vedeam să fie parcate în faţa blocului în Berlin, majoritatea fiind sub preţul de 100 Euro.

Vă veţi întreba probabil: “Sub 100 Euro? Cum să merg pe ceva atât de ieftin? Atât costă cele mai ieftine modele în România! Unde găsesc ceva la un preţ atât de mic care să meargă totuşi?” După cum ziceam prin alte articole, Berlinul este potrivit celor cu un buget mai mic, oferte existând la tot pasul; trebuie doar să fii dispus să cauţi şi să laşi prejudecăţile (gen “eu nu cumpăr de la SH) la o parte.

eBay este locul ideal unde să cauţi, având două opţiuni: participarea la licitaţii sau răsfoirea anunţurilor din Berlin afişate la rubrică mică publicitate. Site-uri similare cu anunţuri de tot soiul şi preţuri mici sunt Craigslist şi markt.de, aceste trei fiind doar printre cele mai cunoscute şi mari, deoarece lista este lungă. Pe grupul de Yahoo Freecycle Berlin se afişează din când în când anunţuri de gen sau poţi posta pur şi simplu un anunţ prin care cauţi eventuali binevoitori.

Mai există şi târgurile de vechituri, fiecare practicând preţuri care nu sunt conforme cu calitatea produselor, ci cu locaţia şi nivelul de popularitate; de aceea, te sfătuiesc să le ocoleşti pe cele din centru (poate mai puţin pe cel din Mauerpark) şi să te îndrepţi spre cele de la periferie. Pentru orientare, găseşti aici o listă a Flohmarkt-urilor din Berlin, alături de adresele şi descrierile lor. Acelaşi lucru e valabil şi pentru accesorii de bicicletă, oferta fiind extrem de variată şi la preţuri incredibil de mici, mai ales când le compari cu cele din România, probabil pentru că în Germania, lumea merge mult pe bicicletă, nu pune mare preţ pe aspect şi le schimbă des.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s