Din “relele” transportului public berlinez

BVG BerlinAdor transportul public din Berlin, asta o ştiţi deja din articolul acesta în care îl lăudam cu spor. Fie că e vorba de Sbahn, Ubahn, tramvaie şi (hai, treacă de la mine, cu toate că m-a lăsat baltă de câteva ori când mi-era lumea mai dragă) autobuze, toate merg ceas acolo, atâta timp cât termenul nostru de comparaţie este RATB-ul.

Desigur, nimeni nu este perfect, iar cum berlinezii nu se raportează la România când li se pare că această stare nu este atinsă. Iată ce povesteşte Andrei Pleşu într-un articol recent din Dilema Veche despre motivele de indignare ale locuitorilor din Berlin vis-a-vis de BVG:

La Berlin, lumea e foarte supărată. Instituţia care se ocupă de mijloacele de transport în comun ale oraşului a constatat că fiecare al şaselea autobuz şi cam fiecare al unsprezecelea tramvai ajung în staţie cu întîrziere. Asta înseamnă că numai 92% din tramvaie şi numai 84,7% din autobuze respectă orele şi minutele reglementare. Se fac analize cu privire la cauzele „catastrofei“: mai întîi proasta corelare a stopurilor, apoi circulaţia rutieră curentă, adică traficul automobilelor, al motocicliştilor, bicicliştilor şi pietonilor. Dar pînă să imagineze soluţii pentru înlăturarea neajunsurilor, senatul berlinez discută deja dacă n-ar trebui construit un buget pentru despăgubirea călătorilor.

Da, sună incredibil, dar nemţii chiar ating înalte culmi ale enervării dacă le întârzie metroul 1-2 minute. În urmă cu două ierni, din cauza zăpezii şi a frigului, mersul Sbahn-ului a suferit întârzieri timp de 2 săptămâni, motiv pentru care abonaţii (inclusiv studenţii care primesc abonament pe toate liniile la un preţ de 3 ori mai mic) au primit banii înapoi pentru perioada când s-au înregistrat aceste probleme. Prea frumos să fie adevărat, nu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s