Legatura intre standardul de viata si masini

Kreuzberg BerlinPurtând astăzi o discuție despre mulțimea de mașini scumpe din România mi-am amintit de prima impresia pe care am avut-o când am ajuns în Berlin: “vai, ce mașini urâte și vechi conduc oamenii aici! Chiar așa de mulți oameni săraci sunt în Berlin?”. Desigur că observam multe mașini nemțesti, o parte din ele ultimul model, dar majoritatea erau într-adevăr vechi de cel puțin 7-8 ani.

Unul din motive, aveam sa aflu mai târziu, este că mulți preferă să meargă ori cu bicicleta ori cu mijloacele de transport în comun. Dar de ce nu se chinuie și ei să își facă un credit la care să plăteasca 10 ani pentru a-și cumpăra ultimul model de BMW sau Mercedes? Din același considerent pentru care foarte puțini ajung să fie proprietari de locuințe și aleg să trăiască toată viață cu chirie. Eventual, își vor cumpăra o casă de vacanță, însă la oraș majoritatea sunt chiriași. Și nu au o problemă cu acest lucru, la fel cum nici cei din jurul lor nu au și nu îi judecă pentru valoarea obiectelor deținute. Este lesne de înțeles că sunt total de acord cu această atitudine și mă intrigă dorința românilor de a se îndatora pentru a avea ultima fiță de mașină sau de telefon/televizor/ceas etc.

E perfect valabil că suntem un neam de fuduli, iar cele patru decenii de comunism i-au marcat definitiv pe români, încât, acum când totul este permis dacă ai banii necesari, ei nu vor avea stare până nu au ei cea mai șmecheră mașină din parcare. Un coleg din Anglia, care provine dintr-o familie înstărită, a fost frapat de sugestia mea de a-și cumpăra într-un viitor apropiat o mașină bună la mâna a doua de 8.500 lire, când singura mașină pe care și-o cumparase și cu care făcuse turul Europei costase doar 400 lire. “De unde să fac rost de toți banii ăștia?” mă întreba atunci.

Poza de mai sus e făcută într-un cartier foarte căutat și trendy al Berlinului (Kreuzberg) și vă pot spune că așa arată mașinile în aproape toate cartierele de blocuri. În București, îți poți alege orice cartier vrei (central sau periferie) că vei găsi cu siguranță în parcarea fiecarui bloc jegos cel puțin 5 modele de peste 15.000 euro. E adevărat că sunt destui care le țin doar în fața blocului, dar ce mă nelămurește pe mine este de unde au avut bani să-și cumpere așa ceva când ei locuiesc într-o garsonieră de 20 m2. De unde dorința asta de arunca banii pe lucruri care își pierd valoare destul de rapid și nici nu îți fac viața mai ușoară pe termen lung?

Un lucru e clar: statutul, adică felul în care te prezinți în ochii celorlalți luând în calcul strict câți bani cheltui, e la mare preț în România și eu probabil nu sunt o româncă adevarată dacă nu înțeleg mentalitatea asta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s