Cum percepem Romania?

Tricolorul in BucurestiNu stiu cum e la altii, dar, de regula, daca esti tanar, educat si cu bun simt in Romania, iti vei dori sa pleci din tara. Vei vorbi mai mult despre partea urata a vietii in Romania pentru ca asta vei vedea in principal sau aceasta parte va acapara in totalitate restul lucrurilor frumoase din jurul tau. Te vei simti nedreptatit atat din punct de vedere al valorii tale, dar in special din punct de vedere material. De fiecare data cand vei deschide televizorul vei fi scarbit de ce (se raporteaza ca) se intampla in tara, de oamenii si atitudinile promovate acolo. Insa, desi vei fi scarbit, vei vorbi despre acesti oameni si parca vei simti nevoia sa adopti aceasta atitudine, sperand ca astfel vei mai reusi sa scapi de sentimentul de frustrare si neputinta. Cand vei privi la cei de aceeasi varsta sau din acelasi mediu ca tine, te vei lovi de aceleasi ziduri, acelasi oftat permanent, acelasi vis de a emigra in vest. Chiar daca inainte nu te gandeai in mod serios ca vrei sa pleci din tara, tot ce te inconjoara iti va urla sa pleci pentru a-ti fi mai bine.

Treptat, cu fiecare noua nedreptate sau ticalosie care ti se intampla sau pentru orice fapta care iese din cursul vietii intr-o lume civilizata, acest sentiment te va cuprinde pana ce vei ajunge sa gandesti ca un prizonier – preocupat de un singur lucru: cum sa evadeze mai repede. Restul, adica ce va ramane in urma ta, va fi preceput oricum ca o povara, ca o inchisoare, pentru ca asta iti este realitatea cotidiana si, cum aproape toti vad si se concentreaza pe acelasi lucru, vei prelua aceasta mentalitate. Sau poate o vei fi avut de mai inainte. Suntem intr-o masura covarsitoare rezultatul mediului in care traim pana la urma, nu?

Probabil nu te vei gandi prea bine la ce vei duce lipsa deoarece, in definitiv, totul iti va parea complet pe dos si, in afara de rude si prieteni, nu te vei simti atasat de nimic. Nici macar nu iti dai seama ce inseamna sa fii roman. Sa fii fatalist? Sa mananci sarmele cu mamaliga sau fripturi de porc la gratar? Sa scuipi seminte pe jos? Sa joci hora? Poate limba romana va fi, la fel ca in trecut, singura punte intre oameni, desi ne indepartam de ea si o alteram cu o viteza incredibila.

Odata ajuns in strainatate, ori iti va fi mai bine ori mai rau. Daca iti va fi mai bine vei uita repede de Romania, de care oricum nu erai atasat in vreun fel, si de fiecare data cand te vei intoarce vei fi intarit in convingerea ca ai luat cea mai potrivita decizie cand ai plecat. Insa daca iti va fi mai rau, te vei surprinde tot mai des gandindu-te la traiul tau din Romania, la cum ar fi fost daca ai fi ramas si la toate lucrurile pe care le luai de bune acolo, in timp ce aici iti sunt inaccesibile. Vei dori sa te intorci, dar, ascultandu-i pe cei ramasi in tara cum se plang si te asigura ca nu ai pentru ce sa faci asa ceva, vei renunta imediat la aceasta intentie. Vei fi nefericit in tara respectiva si probabil neimplinit, si totusi vei ramane, macar sa nu simti ca anii petrecuti afara au fost in zadar.

Nefericirea este o stare usor de deprins, insa de care te poti debarasa cu mare greutate. Si asta consider ca este cel mai important neajuns al romanilor.

One thought on “Cum percepem Romania?

  1. Congrats, Adina! Pertinent view towards Romanians fatalism. The issue is that most of middle class is shrinking, therefore the unhappiness and “Miorita” fatality spirit become a state of mind .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s