Avem de unde cumpara astazi?

open and closedIn fiecare an inainte de Craciun, Paste sau Revelion, la stirea ca se vor inchide magazinele pentru 1-2 zile, romanii sunt cuprinsi de disperare. Se aprovizioneaza cat pentru o saptamana. Poate in ultimii ani, de cand supermarketurile sunt inchise doar pentru o zi, iar nu pentru toata perioada cat este sarbatoare, isteria nu mai atinge asemenea cote. Dar cand eram mica imi aduc aminte cum la magazinul de cartier vecinii mei veneau din timp si cumparau cate 20-30 paini, asa incat daca vroiam sa mai prind macar 1-2 bucati, trebuia sa vin din timp.

In Germania acest lucru se intampla in fiecare saptamana: duminica, cand toate magazinele medii si mari sunt inchise. Desigur ca se mai gasesc chioscuri deschise, insa ele nu sunt la fel de raspandite ca la noi, unde dai de o bacanie la fiecare colt de strada. Evident, la aceste chioscuri preturile sunt considerabil mai ridicate. In Berlin singurele magazine mari deschise se gaseau in cele doua gari principale: Ostbahnhof (un Lidl si Rewe) si Hauptbahnhof (Kaiser’s), iar acestea erau foarte vanate. Daca ajungi duminica seara intr-unul dintre ele, vei gasi jumatate din rafturi goale.

Totodata, programul este ceva mai scurt: pana la ora 20 pentru supermarketurile precum Aldi, Netto si Lidl, acestea fiind cele mai raspandite. Lanturile cu magazine mai mari, precum Real, Rewe, Kaufland, tin deschis pana la 22. Aceeasi schema se aplica si in malluri si in alte magazine. In functie de clientela, presupun ca sunt destule care se inchid chiar mai devreme de 20.

Cat despre zilele de sarbatoare amintite mai sus, acestea se respecta cu strictete. Pe 24 decembrie magazinele se inchid la pranz, urmand a fi deschise din nou pe 27; la fel si pe 31 decembrie, cand ziua de lucru se incheie pe la 13. De Paste, magazinele sunt inchise in Vinerea Marea si in a doua zi de Paste, iar lista poate continua. Ce este de notat este faptul ca zilele de sarbatoare difera in functie de land: in unele landuri sunt ceva mai multe, iar in altele, precum Berlinul, sunt mai putine. Un tabel cu aceste zile minunate gasiti aici.

La fel cum restul salariatilor au liber in aceste zile, si vanzatorii sau unii lucratori din domeniul ospitalier pot profita de aceste perioade. In Ajunul Craciunului majoritatea restaurantelor, chiar si cele din centru sunt inchise seara. Daca ti-e foame si vrei sa mananci ceva totusi, cauta un local cu specific turcesc; aici sigur vei gasi deschis. In cazul in care ai magazine turcesti in zona ta, esti norocos, pentru ca la ei gasesti deschis si duminica.

Desi la inceput mi s-a parut cam stresant acest program, m-am acomodat rapid. La intoarcerea in Romania, am ramas cel putin o luna cu senzatia ca duminica totul este inchis si ca trebuie mers de sambata la cumparaturi.

Asadar, daca te afli prin Germania si nu vrei sa te trezesti dimineata ca nu ai nimic de mancare iar cel mai apropiat magazin deschis se afla la cativa km distanta, e o idee buna sa te aprovizionezi un pic, dupa necesitati, fireste.

2 thoughts on “Avem de unde cumpara astazi?

  1. Mie mi se pare firesc sa fie asa. Am auzit deseori lucrurile astea exprimate ca o nemultumire de romanii care calatoresc sau se stabilesc in strainatate, dar, daca ne desprindem un pic de uzantele din Romania, unde drepturile omului nu exista, putem observa cu usurinta ca programul magazinelor este facut in asa fel incat angajatii lor (care sunt, totusi, fiinte umane) pot avea o viata normala. Din punctul meu de vedere, tara in care poti sa-ti cumperi pantofi la 2 noaptea (cum scria cu incantare cineva din blogosfera la un moment dat) nu e o tara in care imi doresc sa traiesc.

    • iti multumesc pentru interventie. sunt total de acord cu tine. oricum m-am obisnuit repede cu situatia asta si rar o percepeam ca pe o problema. din contra, in romania, procedez in acelasi fel si nu merg la cumparaturi duminica. postul acesta l-am scris mai mult din perspectiva pe care o aveam la scurt timp de la stabilirea in germania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s