Obiceiuri deprinse in Berlin

Prenzlauer BergIn prima luna dupa ce te muti intr-o tara noua sau chiar intr-un oras nou este asaltat de tot felul de informatii, obiceiuri, activitati, comportamente sau mentalitati menite sa te surprinda sau chiar indigna. Daca nu le semnalezi in aceasta scurta perioada, le vei prelua si vor deveni o parte din tine si din realitatea de zi cu zi. Cand te vei intoarce in tara, vei fi iarasi surprins de faptul ca oamenii de aici nu se comporta in acelasi fel.

Cam asa am patit eu in timpul sederii in Berlin, asa incat in momentul in care m-am intors in Romania, mi-a venit putin greu a intelege de ce nu sunt si la noi urmatoarele activitati la fel de uzuale:

Mersul pe bicicleta in oras: pe distante mici, adica de la locuinta pana la metrou sau pana la magazin, ori pe distante mari, inlocuind transportul in comun sau masina, bicicletele sunt folosite pe scara larga in Berlin. Auzisem la un moment dat ca ar fi 4 milioane de biciclete in oras, insemnand ca fiecare locuitor detine cel putin o bicicleta. Poate numarul e putin exagerat, insa numarul celor care apeleaza la acest mijloc de transport in mod frecvent este cu siguranta de ordinul sutelor de mii. Si este si usor de justificat acest fapt, luand in considerare prezenta constanta a pistelor pentru biciclisti si latimea drumurilor care permite circulatia acestora. In zilele calduroase se formeaza adevarate cozi de biciclisti pe principalele artere.

Mersul la sala de lectura sau biblioteca: activitate care nu se practica doar in sesiune, ci in tot timpul anului, acesta devenind un spatiu de relaxare, culturalizare, intalnire cu prietenii (ma refer la cafeneaua din incinta, nu inauntru), navigare pe internet. Cu toate ca biblioteca nationala din Bucuresti sau cea universitara nu sunt locuri atat de cautate, ma bucra faptul ca exista si ca ofera aceleasi facilitati ca si cele din afara.

Reciclatul: Germania este fruntasa in materie de reciclat. In orice locuinta gunoiul este aruncat in mod separat: ambalaje, hartie, sticla, resturi menajere si produse electronice. Pe langa aceasta, pentru a minimiza numarul de sticle care ajung la gunoi sau pe strada sau, cum e cazul la noi, in albia raului, majoritatea PET-urilor costa 15-25c, in timp ce sticlele costa 8c. Asadar, in momentul in care cumperi o sticla de apa, de exemplu, pe raft va fi afisat cu majuscule pretul care nu include si taxa pe sticla. Daca doresti sa iti primesti banii inapoi pe sticla, va trebui sa te intorci la magazin si sa introduci sticla intr-un aparat care efectiv preseaza plasticul. Poate 25c sau 8c nu par sa fie chiar atat de mult, dar in situatia in care cumperi cel putin o sticla zilnic timp in decurs de o luna, vei pierde cativa euro buni. De aceea, majoritatea aduna metodic sticlele si le returneaza la fiecare cateva zile, iar sticlele aruncate pe strada sunt ridicate de catre oamenii strazii sau persoane sarace, care, in acest fel, obtin un mic venit.

Mersul la targurile de vechituri sau Flohmarkt: aceasta e una din activitatile de baza ale oricarui berlinez in ziua de duminica. Lucrurile pe care le poti gasi aici variaza dramatic: de la antichitati valoroase la obiecte atat de uzate si inutile, incat nu-ti poti imagina cine ar fi dornic sa le mai foloseasca, daramite sa plateasca ceva pentru a le avea. Daca ai un buget restrictiv sau vrei sa dai personalitate locuintei tale, acesta este locul ideal pentru cumparaturi. In schimb in unele locuri nu doar targul constituie principala distractie: in Mauerpark, duminica se organizeaza karaoke in aer liber urmarit de sute de spectatori, sau in multe targuri populare vei putea urmari artisti care sustin mini-spectacole. In ultinii ani, a fost preluat acest curent si la noi, insa la scara mica si cu o selectie restransa de produse, fiind si publicul tinta unul destul de limitat ca numar. E adevarat ca exista talciocurile, insa aici nu se poate vorbi de imbinarea comertului cu recreatia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s