Cui ii mai pasa de Romania? Partea a 2-a: Protest in Berlin

Protestatarii in fata Ambasadei Romaniei din Berlin

La initiativa d-rei Mona Vintila, marti la ora 18 s-au strans in fata ambasadei Romaniei de langa bulevardul Friedrichstrasse (link) un numar nu neaparat de neglijat de protestari impotriva situatiei politice actuale din Romania.

Protestul s-a dorit a fi cat mai nepartinitor din punct de vedere a culorii politice, promovand in schimb ideea de democratie, si anume una functionala, nu una in care cei mai puternici se comporta asa cum vor, fara a tine cont de institutiile statului sau macar de acel gram de bun simt. Totusi, parerile erau oarecum impartite intre protestatari: existau voci pro-Basescu pe de o parte, iar altele (mai multe e adevarat) impotriva sistemului politic practicat in Romania in general.

Cu cat mai multe partide, cu atat mai mare circul

Un text elocvent si just, in care se exprimau doleantele participantilor de a se respecta statul de drept, a fost citit prin megafon pentru a fi auzit de cei din ambasada, care nu inteleg din ce motiv, nici nu au iesit la geam sa ne vada. S-a scandat putin pe parcursul protestului, si-au exprimat parerile cativa dintre cei veniti atat in romana cat si in germana (deoarece sustinatorii nu erau doar romani), s-au relatat situatii care sa ilustreze raportul deficitar intre partide si cetateni, incercandu-se a se clarifica pozitia celor prezenti fata de scandalul actual.

Acesta nu este primul protest de acest gen al romanilor din Berlin sustinut in fata sediului ambasadei, in ianuarie organizandu-se de asemenea unul in paralel cu cele din tara.

Dupa cum spuneam in articolul precedent, nu cred ca se poate schimba in mod hotarator ceva prin protest in Romania sau doar intr-o anumita masura, respectiv cat este permis de interesele celor de sus. Dar daca nu am profita nici unul de acest drept, atunci cum sa ne mai exprimam opiniile intr-un mod colectiv?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s