Partea a II-a: Cat te costa mancarea si bautura in Berlin?

Sweets stand near Bundestag

Restaurant in the lovely Nikolaiviertel

La fel ca si in cazul chiriei, ma asteptam sa fiu nevoita sa scot mai multi bani din buzunar pentru mancare in Germania comparativ sumele pe care le plateam in Bucuresti. In mod surprinzator, insa, per total mancarea, daca este achizitionata de la retaileri, este mai ieftina decat in Romania. In cazul in care vei alege sa mananci acasa sau sa gatesti, factura pentru mancare pentru o persoana se poate cu usurinta incadra intre 20-30 €/saptamana sau chiar mai putin de atat (depinde de necesitatile si pretentiile fiecaruia). Magazine apartinand principalelor lanturi de supermarketuri din Germania: Lidl, Aldi, Netto, Kaiser’s, Rewe, se gasesc la tot pasul. La acestea se adauga lanturi de hypermarketuri, precum: Kaufland, Metro, Real.

Daca, in schimb, doresti sa mananci in oras, dar nu dispui de multi bani, poti sa iei masa in una din cantinele universitatilor din Berlin (vezi aici adresele cantinelor studentesti din oras). Cu toate ca aceste cantine sunt destinate studentilor, si cei din afara au acces, platind un pret mai mare fata de cei dinainte, care beneficiaza de reduceri. Plata in majoritatea cantinelor se face prin intermediul unui card special, numit MensaCard, care poate fi procurat in schimbul sumei de 1,55 €, suma care iti va fi returnata in momentul in care inapoiezi cardul. Desi intre cantinte sunt diferente in ceea ce priveste preturile practicate, meniul oferit si calitate, in general, raportul calitate-pret este unul avantajos si nu vrei regreta daca alegi sa mananci aici.

Pentru cei care doresc sa ia masa la restaurant, oferta este una extrem de variata, in Berlin fiind posibil sa incerci mancaruri practic din orice colt al lumii. La fel ca in orice metropola, preturile variaza considerabil in functie de amplasamentul si de specificul localului. In medie, un fel de mancare cu carne porneste de la 8 € iar unul vegetarian de la 6 €.

Daca esti pe fuga, poti opta fara griji la oferta fast food-urilor, fie ele cu specific german, turcesc sau asiatic. Un ”wurst” achizitionat de pe strada costa 1,35 €, un döner turcesc in jur de 2,5-4 € iar o portie de noodles 3,50 €.

Iesirile in oras

Oferta de beri comercializate in baruri este una variata, indiferent de loc. Preturile pornesc de la 2,50 € pentru berile berlineze, berile din restul Germaniei vor fi in jur de 3-3,50€, iar acele beri mai rare pornesc de la 3 €. Recomandat celor care vin in Berlin pentru prima oara este sa bea un Berliner Kindl Weisse (neaparat cu spuma), o bere cu un continut de 2.8% alcool si cu diverse arome de fructe, cel mai frecvente fiind aromele de zmeura (Himbeere) sau vinarita (Waldmeister).

Advertisement

3 thoughts on “Partea a II-a: Cat te costa mancarea si bautura in Berlin?

  1. Pingback: Localuri cool: Aufsturz | jurnal berlinez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s